MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

ZEKAT

<< 1429 >>

DEVAM: 47- Sadaka-i Cariye

 

2- Ebu Umame (r.a.)

 

- - (-)

9765 (1)- Ebu Umame el-Bahili'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Dört kişinin sevabı öldükten sonra da devam eder: Kendini Allah yolunda adayan kişi, kendisinden sonrakilerin de devam ettireceği bir amel yapan kişi, verdiği sadakadan faydalanma işi devam ettikçe kişinin verdiği sadaka ve arkasından kendisine dua eden salih evlat bırakan.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kehfr'de 8/243 (7831) rivayet etti.

 

 

 

 

9766 (2)- Ebu Umame el-Bahili'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Dört kişinin sevabı öldükten sonra da devam eder: Allah yolunda savaşırken ölenin, öğrettiği ilimle faydalanıldığı müddetçe ilim öğretenin, verdiği sadakadan faydalanılmaya devam edildiği müddetçe sadaka verenin ve kendisine dua eden salih evlat bırakanın."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace, edeb 2/1206 (3660) rivayet etti.

 

 

 

9767 (3)- Bu hadis başka bir kanalla Ebu Umame'den nakledilmiş ancak: "İlim öğretene, bu ilimden faydalanıldığı müddetçe sevap yazı/maya devam edilir '' ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

3- Enes b. Malik

 

- - (-)

9768- Enes bo Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kimin dili hak söz söyler de kendisinden sonra onunla amel edilirse, mutlaka kıyamet gününe kadar ona bunun sevabı yazılmaya devam eder. Sonra kıyamet günü Allah onun sevabını eksiksiz olarak verir.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (8680) rivayet etti.

 

 

 

4- Ukbe b. Amir

 

- - (-)

9769- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her ölenin amel defteri kapamr. Ancak Allah yolunda cihad edenin ameli ise, Allah kendisini yeniden diriltene kadar devam eder. '' Kuteybe, rivayetinde: ''Kabirdeki fettandan (kabir fitnesinden) emin olur'' demiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, cihad 4/165 (1621), Darimi 2/278 (2425), İbn Hibban (391/1624) ve Halde 2/79 (440) rivayet ettiler.